تسلط بر تنظیمات نور و رنگ در عکاسی دیجیتال: راهنمای جامع و کاربردی
به گزارش وبلاگ وردپرس، عکسهای دیجیتال گاهی نمیتوانند تمام زیبایی و دقت رنگها و نور طبیعی را بازتاب دهند. این مسئله بهویژه زمانی بیشتر حس میشود که تهرنگهای غالب یا نور نامتعادل، کیفیت عکس را تحت تأثیر قرار دهند. اما نگران نباشید! با چند تنظیم ساده و استفاده از ابزارهای مناسب، میتوانید جان تازهای به تصاویرتان ببخشید و آنها را به اثری چشمنواز و حرفهای تبدیل کنید. در این مقاله با شما همراه خواهیم بود تا اصول ارتقاء نور و رنگ را در عکسها بهطور عملی یاد بگیریم.
عکسها همیشه همانطور که ما انتظار داریم ثبت نمیشوند؛ گاهی رنگها بیروح به نظر میرسند یا تهرنگی ناخوشایند دارند. با این حال، جای نگرانی نیست؛ چرا که ابزارهای ویرایش تصویر میتوانند به ما کمک کنند تا عکسهای معمولی را به تصاویری چشمنواز و حرفهای تبدیل کنیم. در این مقاله، با روشهای ساده اما مؤثر برای اصلاح نور و رنگ در عکسهای دیجیتال آشنا خواهید شد. این راهنما مخصوصاً برای عکاسان مبتدی و علاقهمندان به ویرایش عکس تهیه شده است.
به عکس های بی جان و مرده، جان ببخشید. ما به شما یاد می دهیم چطور ته رنگ غالب را حذف کنید، رنگ ها را زنده تر کنید و اثری فوری و زیبا روی عکس های خود بگذارید.
یکی از مؤثر ترین راه های بهتر کردن عکس مستقیما پس از عکاسی، ارتقاء رنگ ها و تن ها است. دلیل این موضوع ممکن است مشکلاتی در رنگ عکس گرفته شد یا حتی نیاز و تمایل شما به اجرای اثر و افکتی بصری باشد.
وقتی که با چشم غیرمسلح به صحنه ای نگاه می کنیم، معمولا رنگ های دقیق و صحیح را در بیشتر شرایط نوری درک می کنیم. اما دوربین برای ثبت رنگ حقیقی صحنه نیاز به کمک دارد. دلیل این موضوع تفاوت رنگ منابع نوری مختلف دماهای رنگ متفاوتی است.
از چشم دوربین شما، نور روز یک لایه ته رنگ آبی دارد، در حالی که نور های داخلی از جمله لامپ ها تنگستن (لامپ های رشته ای) دارای یک لایه ته رنگ نارنجی هستند. دوربین با استفاده از تراز سفیدی اتوماتیک (Auto White Balance) تلاش می کند این لایه های ته رنگ غالب را مهار کند. اما در برخی مواقع تراز سفیدی اتوماتیک به خوبی عمل نمی کند و این موضوع باعث می شود کمی نیاز به میزان سازی (Fine Tune) داشته باشیم.
اصلاح این مشکل با استفاده از کنترل های سریع نرم افزار ها بسیار ساده است. کافی است بخش تراز سفیدی را باز کرده و تنظیمات دلخواه را از بین پیش فرض ها انتخاب یا با کمک اسلایدر میزان حرارت رنگ مورد نیاز خود را تنظیم کنید.
علاوه بر تنظیم تراز سفیدی، شما می توانید نور را اصلاح کرده و رنگ را نیز با استفاده از اسلایدر های غلظت رنگ یا همان ساچوره (Saturation) و طراوت رنگ (Vibrance) ترقی ببخشید.
زمانی که رنگ ها و نور عکس شما را راضی کرد، می توانید با کمک بخش های دیگر تنظیمات سریع، افکت های اضافی را روی عکس اعمال کنید. از جمله افکت های ویگنت (تیرگی نسبی گوشه های تصویر-م)، شکافت تن ها و... .
هر کدام از این افکت ها کنترل زیادی به شما در کار می دهد. ما در ادامه شما را برای ارتقاء بهتر تصاویرتان راهنمایی می کنیم.
(پ.ن: در این مقاله از نرم افزار Adobe Photoshop Elements استفاده شده است، لیکن با تسلط بر نرم افزار های دیگر نیز می توانید از راهنمایی های مطرح شده در اینجا استفاده کنید. مترجم)
برای تمرین از اینجا تصویر تمرینی را دانلود کنید (حجم: حدود 80 مگابایت).
1. عکس را روشن تر کنید
تصویر گوزن را باز کنید و روی حالت Quick در بالای تصویر کلیک کنید. این عکس یک ته رنگ غالب آبی و سرد دارد که نیازمند است که کمی آن را گرم کنید. کمی هم Underexposed است (نورش از میزان استاندارد کمتر است- م). روی دکمه Exposure کلیک کرده و باکس آن را در سمت راست باز کنید. حالا با کمک اسلایدر، نور را اصلاح کنید. در اینجا ما درجه 0/9 را انتخاب کردیم.
2. به رنگ های عکس کمی گرما ببخشید
روی بخش Balance کلیک کنید که خودش دو بخش دارد. دما (Temperature) و ته رنگ (Tint). بخش دما به شما اجازه می دهد رنگ ها را گرم تر یا سرد تر کنید و ته رنگ به شما کمک می کند که ته رنگ غالب سبز، آبی، نارنجی و... را اصلاح کنید. در این عکس ما دما را روی 57 و ته رنگ را روی 4- قرار دادیم.
3. غلظت رنگ را بهبود بخشید
روی باکس رنگ کلیک کنید و ساچوره یا همان غلظت رنگ را روی 11+ قرار دهید. حالا روی Vibrance کلیک کنید. این بخش به شما کمک می کند رنگ های ضعیف تر تصویر را بهبود بخشید. در این عکس اسلایدر Vibrance به ما کمک می کند که رنگ نارنجی پوست گوزن را بهبود بخشیم، بدون اینکه روی زرد و سبز در خت ها اثر گذارد. ما میزان 48 درجه را انتخاب کردیم.
4. افکت ها را آزمایش کنید
حالا که خیالمان از نور و رنگ راحت شد، روی بخش افکت ها کلیک کنید تا نما های مختلف را امتحان کنیم. در اینجا 10 افکت مختلف داریم که هر کدام 5 درجه دارند. آن ها را امتحان کنید و اگر نخواستید از دکمه بازیابی (Reset Image) در سمت راست- بالا استفاده کنید.
5. اثر (افکت) بهاری را اعمال کنید
ما اینجا افکت بهاری را برگزیدیم که در بخش افکت های فصلی واقع شده است. این افکت رنگ ها را ارتقاء بخشیده و حس طراوت و تازگی به عکس می دهد. البته این افکت کمی زیادی روی رنگ های درختان اثر می گذارد که این مشکل را در بخش تنظیمات تخصصی (ٍExpert) حل می کنیم.
6. تن های زیادی قوی را کم کنید
روی حالت تخصصی (Expert) در بالای تصویر رفته و از آنجا به بخش لایه ها بروید. دقت کنید که اینجا دو لایه داریم. لایه پایین عکس و نور و رنگ اصلاح شده اش است و لایه بالا به افکت بهاری مربوط می شود. به سادگی با کاهش Opacity بالاترین لایه، تن را کمی کاهش دهید.
نکته نهایی
افکت ها در لایه ای مستقل قابل تنظیم هستند و می توانید شدت اثر آن ها را کم یا زیاد کنید.