یک شبه مولف شوید! ، به نام شما کتاب می نویسیم صفحه ای 10 تا 30 هزار تومان!
به گزارش وبلاگ وردپرس، تا حالا به این فکر کرده اید که یک شبه می توانید نویسنده شوید بدون این تخصص و تجربه ای در این زمینه داشته باشید؟ چطور؟ با پرداخت صفحه ای 10 تا 30 هزار تومان می توانید تبدیل به نویسنده کتاب با موضوع انتخابی خودتان شوید به شرطی کمی سر کیسه را شل کنید و بهای آن را هر چند گزاف بپردازید. این روزها بازار کتاب نویسی به نام مشتری در میدان انقلاب داغ است.
وبلاگ وردپرس - سارا جعفرزاده: از میدان انقلاب که به سمت چهارراه ولی عصر(عج) در پیاده رو قدم برمی دارید چشمتان به دادزن ها می افتد که پلاکاردهایی در دست دارند که پر از نوشته هایی است که خبر از نوشتن انتها نامه و مقاله به نام شما می دهند. البته روی این پلاکاردها چیزی به عنوان اینکه به نام شما کتاب هم می نویسند، نوشته نشده است. بسیاری از صاحبان انتشارات ها معتقدند در صورتی که مؤلف کتابی به نام مشتری بنویسد، تخلفی صورت نگرفته است اما عده ای دیگر این کار را غیراخلاقی و تضعیف حقوق مادی مؤلف می دانند.
خواندنی های بیشتر را اینجا دنبال کنید
پول بدهید و نویسنده شوید
همان طور که در جهت راه می رویم به یکی از دادزن هایی که کنار پیاده رو ایستاده، می گوییم: سفارش کتاب هم قبول می کنید؟ در این میان دادزن با دست ما را به سمت انتشارات راهنمایی می کند. انتشارات در طبقه زیرهمکف پاساژی شلوغ قرار گرفته است. همین طور که پله های پاساژ را پایین می رویم، چشمانمان به مغازه های انتشاراتی می افتد که تقریباً خلوت هستند و این خلوتی خبر از رکود بازار نشر و کتاب می دهد. به انتشارات مورد نظر می رسیم و درخواست نوشتن کتاب را با صاحب انتشاراتی که به نظر می رسد انتشارات چندان معروفی هم نیست، مطرح می کنیم. او بدون تعجب می گوید: کتاب چند صفحه ای می خواهید؟ موضوع کتابتان می خواهید چه باشد؟ اصلاً بگویید چقدر می خواهید هزینه کنید؟ با این تفاسیر فقط این نکته دستگیرمان می شود که در خیابان انقلاب به راحتی آب خوردن می توانید در ازای پرداخت پول، کتاب به نام خودتان تحویل بگیرید.
از نویسنده اصلی خبری نیست
تا چند سال پیش وقتی شخصی در رزومه کاری اش عنوان می کرد که نویسنده چند جلد کتاب است برایش ارزش و اعتبار محسوب می شد. اما امروزه با رونق بازار داغ کتاب نویسی به نام مشتری کمتر کسی باور می کند کسی خودش کتاب نوشته باشد. این موضوع را صاحبان انتشاراتی که در این عرصه به قول خودشان استخوان خورد کرده اند تأیید می کنند. حمید محمدی یکی از ناشران کتاب دراین باره می گوید: امروزه حتی اگر پزشکی ادعا کند که کتابی نوشته است باید از ده ها منبع صحت و سقم ادعایش را اثبات کند. در این سال هایی که در زمینه نشر کتاب فعالیت می کنم تعداد زیادی از پزشکان به ویژه دانشجویان پزشکی برای نوشتن کتاب به نام خودشان به من مراجعه کرده اند که حد و حساب ندارد. البته ناگفته نماند بیشتر کسانی که سفارش کتاب می دهند دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد هستند که در مقطع دکترا قبول شده اند و برای پر کردن رزومه خود در پی کتاب هستند. در این میان کسانی که این کتاب ها را می نویسند همان افرادی هستند که در زمینه نوشتن انتها نامه نیز فعالیت دارند. شخصاً سؤال من به عنوان یک ناشر از استادان دانشگاه این است که وقتی دانشجویی هیچ دخالتی در نوشتن کتاب و انتها نامه اش نداشته چگونه مورد سنجش قرار می گیرد و استادان چگونه تشخیص می دهند که خود دانشجو کتاب را نوشته است یا خیر؟ تصور من این است که اگر از همان کتاب سؤالاتی را از دانشجو بپرسند، مشخص می شود که دانشجو چه کاری انجام داده است. در سفارش کتاب از طریق مشتری همه چیز قانونی است اما نویسنده جابه جا می شود و خبری از نام نویسنده اصلی در کتاب نیست.
غیراخلاقی اما قانونی
اساس کار برای کتاب نویسی به نام شما به این صورت است که شما به یک ناشر مراجعه می کنید و ناشر از مؤلفش می خواهد طبق موضوع انتخابی شما کتابی بنویسد و بعد از ویرایش کتاب به نام مشتری چاپ می شود. به کتابفروشی دیگری بعد از دانشگاه تهران مراجعه می کنیم. صاحب کتابفروشی پیرمردی است که کتاب های تخصص موسیقی و تاریخ می فروشد. او که دل پری از نویسندگان قلابی کتاب ها دارد تا می گوییم شنیده اید که در همین انقلاب با پرداخت پول کتاب به نام مشتری می نویسند؟ می گوید: همین است که بار علمی و سطح سواد دانشجویان نزول پیدا کرده است. کجا قدیم نویسنده قلابی داشتیم. الان تا دلتان بخواهد نویسنده قلابی و پرمدعا داریم. وقتی ناشر از مؤلفی می خواهد طبق موضوع انتخابی مشتری کتاب بنویسد در واقع در اینجا تمام حقوق مادی مؤلف و محقق از زبین می رود و نادیده گرفته می شود و در نهایت مشتری با پرداخت پول نویسنده می شود. در واقع کسانی که با پرداخت پول برای خودشان کتاب سازی می کنند از اعتماد بنفس برخوردار نیستند و تصورشان این است که با این کار وجه اجتماعی پیدا می کنند. در واقع کتابسازی کار حرفه ای و اخلاقی نیست اما نمی توان گفت غیرقانونی است چون مرجع قانونگذاری برای نظارت بر کارناشران و مؤلفان وجود ندارد.
صفحه ای 10 تا 30 هزار تومان
برخی از انتشاراتی های خیابان انقلاب تمایلی ندارند به صورت آشکار اطلاعاتی در زمینه نوشتن کتاب به مشتری بدهند. ابتدای خیابان دوازده فروردین وارد یک مغازه انتشاراتی می شویم. این بار دنبال تأیید این نیستیم که آیا به نام ما کتاب می نویسند یا خیر این بار در پی قیمت نوشتن کتاب هستیم. صاحب انتشاراتی از دادن قیمت امتناع می کند بعد که با اصرار ما روبرو می شود، شماره تماس می دهد و می گوید: تماس بگیرید شخصی شما را راهنمایی می کند.
انگار شخصی در خارج از انتشارات جریان قیمت گذاری و نویسندگی را راهنمایی می کند. از انتشارات بیرون می آییم و فوراً با آن شماره تماس می گیریم. خانمی تلفن را جواب می دهد و درباره هزینه نوشتن کتاب می گوید: اگر یک کتاب با یک موضوع غیرتخصصی بخواهید برایتان بنویسیم، صفحه ای 10 هزار تومان باید هزینه کنید البته شما باید هزینه های انتشارات، صفحه آرایی و مجوز کتاب را هم به این مبلغ اضافه کنید. اگر موضوع تخصصی و مهمی را برای کتابتان در نظر بگیرید متناسب با مبلغ درخواستی مؤلف باید صفحه ای 30 هزار تومان هزینه کنید. البته بر اساس تعدا صفحات، نوع جلد و موضوع مبالغ تغییر می کند.
دانشجویان و استادان هر دو مقصرند
بیشتر انتشاراتی های خیابان انقلاب روی یک نکته اتفاق نظر دارند آن هم اینکه بیشتر دانشجویان کارشناسی ارشد تمایل به نوشتن کتاب به نام خودشان دارند. دکتر قنام حسین زاده استاد دانشگاه است و دراین باره می گوید: متأسفانه در دانشگاه های ایران کتاب نوشتن به نام دانشجو باب شده است و 90 درصد دانشجویان در رشته های مختلف برای ارائه انتها نامه به استاد، به جای اینکه خودشان روی موضوعی تحقیق و بررسی کنند، به انتشاراتی ها مراجعه می کنند و با پرداخت پول به اصطلاح انتها نامه می خرند و تیم داوری که متشکل از استادان است، به محض رؤیت انتها نامه متوجه می شوند که انتها نامه را مؤلف دیگری نوشته است. درحالی که ملاک تیم داوری دفاعی است که دانشجو ارائه می دهد و در برخی مواقع همین دانشجویانی که انتها نامه خریده اند به قدری روی انتها نامه تسلط دارند که به خوبی از عهده دفاع برمی آیند. در اینجا باید به این نکته اشاره کنم که در اینجا دانشجویان هم مقصرند چون به مفاد تدریس شده در ترم توجه نمی کنند و در نهایت باید انتها نامه بخرند. البته ناگفته نماند که برخی از استادان برخی اوقات در حق دانشجویان کم لطفی می کنند و مطالبی را در یک ترم به دانشجو تدریس می کنند که با انتها نامه هیچ سنخیتی ندارد.
قنام زاده از همکاری برخی از استادان در نوشتن کتاب به نام دانشجو نیز یاد می کند و می افزاید: برخی از استادان برای کسب درآمد بیشتر با دانشجو در زمینه تهیه کتاب و انتها نامه همکاری می کنند که در اینجا فقط دانشجو ضربه می خورد چون مشخص می شود که از دروس تدریس شده در ترم چیزی نیاموخته است. پول های کلانی هم در این میان هزینه می شود به ویژه برای چاپ مقاله در مجله های خارجی.
منبع: همشهری آنلاین