آیا کنسرو تن ماهی برای شما مفید است یا خیر؟
به گزارش وبلاگ وردپرس، تن ماهی یک ماهی محبوب آب شور است که به طور گسترده ای در غذاهای آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد. ماهی تن انواع مختلفی دارد و در سراسر اقیانوس های جهان یافت می شود. عمر ماهی تن از سه تا پنج سال متغیر است، اگرچه برخی بیش از دو دهه نیز عمر می کنند. از این ماهی می توان برای تهیه غذاهای خوشمزه ای مانند استیک، سالاد، همبرگر و غیره استفاده کرد. ماهی منبع مواد مغذی ضروری مانند اسیدهای چرب امگا 3، پتاسیم، منیزیم، آهن، ویتامین A ،B6 و B12 بوده و مصرف آن برای سلامتی مفید است. با وجود این مزایا، ممکن است از خود بپرسید که آیا کنسرو تن ماهی سالم است و خوردن چه مقدار از آن برای سلامتی بی خطر است. در این مقاله به ارزش غذایی کنسرو ماهی تن، فواید و عوارض احتمالی خوردن آن خواهیم پرداخت.

ارزش غذایی
ماهی تن انواع مختلفی دارد. با این حال، در کل منبع عالی پروتئین بوده و چربی و کالری کمی دارد. قرار دادن کنسرو ماهی تن در روغن یا آب می تواند روی محتوای غذایی آن تأثیر بگذارد. کنسرو ماهی تن در روغن کالری و چربی بالاتری نسبت به کنسرو ماهی تن در آب دارد. به طور کلی، کنسرو تن ماهی سدیم بیشتری نسبت به ماهی تن تازه دارد. با این حال، اندازه کالری، اندازه کل چربی و چربی اشباع به قرار داشتن تن در روغن یا آب بستگی دارد. محتوای مواد مغذی تن ماهی می تواند بر اساس نحوه کنسرو شدن آن متفاوت باشد، بنابراین بهتر است همیشه برچسب روی کنسرو خریداری شده را بررسی کنید. علاوه بر این، ماهی تن تازه و کنسرو تن ماهی، هر دو منابع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی ضروری از جمله ویتامین D، سلنیوم و ید هستند.
فواید
خوردن کنسرو ماهی تن فواید زیادی دارد و منبع مناسبی برای تامین پروتئین به شمار می رود. همچنین، کنسرو تن ماهی برای مدت طولانی قابل نگهداری است و بعضی از برندها را می توان 2 تا 5 سال در جای خشک و خنک نگه داشت. اگر در پی کاهش وزن هستید، کنسرو ماهی تن گزینه خوبی است زیرا کالری کمی دارد و در عین حال اندازه پروتئین آن بالاست. رژیم های غذایی حاوی پروتئین بالا با کاهش وزن همراه هستند، زیرا با افزایش احساس سیری از پرخوری جلوگیری می کنند. ماهی تن با وجود چربی کمی که دارد، هنوز منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شود.
امگا 3 جزو چربی های ضروری در رژیم غذایی به شمار می رود که برای سلامت قلب، چشم و مغز مفید است. ماهی به عنوان منبع مهم این چربی های سالم در رژیم غذایی در نظر گرفته می شود. با این حال می توانید امگا 3 را از غذاهای گیاهی نیز دریافت کنید. خوردن کنسرو ماهی تن یک راه آسان برای افزایش امگا 3 در رژیم غذایی است. علاوه بر چربی های سالم، همچنین منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی به ویژه ویتامین D و سلنیوم است .
عوارض جانبی احتمالی
دو نگرانی اصلی در مورد ماهی تن، محتوای جیوه آن است. بعضی از نگرانی های احتمالی کنسرو ماهی تن مربوط به نوع چربی، اندازه سدیم و ایمنی قوطی آن است.
جیوه و اندازه مناسب مصرف تن ماهی
جیوه فلزی سنگین است که به دلیل آلودگی آب اغلب در ماهی وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض حجم زیادی از جیوه می تواند باعث ایجاد مسائل جدی در سلامتی از جمله اختلالات سیستم عصبی مرکزی در انسان شود. از آنجا که ماهی تن ماهی های کوچک دیگری را می خورد که ممکن است قبلا به جیوه آلوده شده باشند، در بعضی مواقع این فلز در بدن تن ماهی جمع می شود. بنابراین، جیوه موجود در تن ماهی از بیشتر انواع دیگر ماهی ها مانند ماهی آزاد یا ماهی تیلاپیا بیشتر است. اندازه جیوه موجود در ماهی به نوع تن ماهی بستگی دارد.
به طور کلی، انواع بزرگتر آن، مانند بیگ آی و آلباکور، جیوه بیشتری دارند. از طرف دیگر، ماهی های تن کوچکتر، مانند لایت تونا و اسکیپ جک، دارای جیوه کمتری هستند. از آنجا که کنسرو ماهی تن معمولا از انواع جوانتر و کوچکتر ماهی تن، از جمله لایت تونا و اسکیپ جک تهیه می شود، اندازه جیوه کنسرو تن ماهی کمتر از ماهی تن منجمد یا تازه است.
اندازه مصرف برای بزرگسالان
مطالعات نشان داده است که افرادی که حداقل یک بار در هفته ماهی های با جیوه بالا مصرف می کنند، سطح جیوه بدنشان افزایش یافته و احتمال خستگی آن ها افزایش می یابد. بنابراین، باید مصرف کنسرو ماهی تن به یک وعده 113 گرمی در هفته محدود شود.
اندازه مصرف برای بچه ها
نکته مهم، تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض جیوه به ویژه برای سیستم عصبی کودک در حال رشد سمی است. به همین دلیل، باید اندازه مصرف کنسرو تن برای بچه ها خردسال محدود شود. طبق اظهارات سازمان غذا و دارو (FDA)، بچه ها 2 تا 10 ساله می توانند حداکثر 28 گرم دو تا سه بار در هفته تن ماهی مصرف کنند. مقامات بهداشتی به طور کلی مصرف ماهی در نوزادان را در طول سال اول زندگی توصیه نمی کنند.
اندازه مصرف برای زنان باردار یا شیرده
به توصیه سازمان غذا و دارو، بهتر است زنان باردار یا شیرده از مصرف ماهی های پر از جیوه ای مانند ماهی تن پرهیز کنند. با این حال، این سازمان خوردن ماهی کم جیوه، مانند کنسرو تهیه شده از لایت تونا یا اسکیپ جک را برای زنان باردار و شیرده بی خطر می داند. برای این گروه از زنان مصرف 113 گرم تن ماهی کم جیوه در هفته پیشنهاد می شود.
نگرانی از صید بی رویه
از آنجا که ماهی تن بسیار محبوب است، نگرانی فزاینده ای نسبت به صید بیش از حد انواع خاص آن وجود دارد. ماهی تن چشم آبی اقیانوس آرام غربی و ماهی تن زرد اقیانوس هند ممکن است به ویژه در برابر صید بی رویه آسیب پذیر باشند. ماهیگیری بیش از حد نگران کننده است، زیرا بر اکوسیستم اقیانوس ها تأثیر می گذارد و می تواند باعث کاهش تأمین مواد غذایی برای جمعیت های وابسته به این ماهیان به عنوان منبع اصلی پروتئین شود.
نتیجه گیری
کنسرو ماهی تن یک منبع مغذی و عالی پروتئین است. از آنجا که قوطی های تن ماهی چندین سال دوام می آورند، می توان برای مدت زمان طولانی قابل مصرف بوده و به عنوان یک وعده غذایی سریع و مقوی گزینه ای ایده آل است. کنسر تن ماهی از گونه ها مختلف این ماهی تهیه می شود، در نتیجه اندازه جیوه موجود در کنسرو ماهی تن بسته به برند تولید کننده آن می تواند متفاوت باشد. اندازه مصرف ماهی تن در افراد مختلف فرق دارد و در این میان زنان باردار بهتر است از ماهی هایی که حاوی جیوه کمتری هستند، استفاده کنند.
منبع: اسنپ مارکت