طرز تهیه پیشمه ؛ شیرینی سنتی و خوشمزه ترکمن صحرا
به گزارش وبلاگ وردپرس، نان و نان پزی در فرهنگ ترکمن، جایگاهی ارزشمند و ویژه دارد. تا جایی که ترکمن ها معتقدند اگر زنی که مشغول پختن نان است، دست آغشته به خمیر خود را با آب جاری بشوید، باران نازل می گردد! بنابراین عجیب نیست که در سفر به ترکمن صحرا، با انواع و اقسام نان های محلی مانند بورک ترکمنی، قوقن، یوثیق و… روبرو شوید. اما در بین این همه تنوع و در این مطلب از خبرنگاران ، قصد داریم طرز تهیه پیشمه را برای شما توضیح دهیم. یک نان روغنی کوچک که ظاهری شبیه بامیه و مزه ای شبیه گوشفیل دارد و برای تهیه آن، نیازی به فر هم نخواهید داشت.
پیشمه | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 3 ساعت |
زمان پخت غذا | 30 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
پیشمه ترکمن
پیشمه در لفظ ترکی به معنای هر چیز پختنی است و نان پیشمه در بین ترکمن ها یک نوع شیرینی خوشمزه سرخ کردنی است که طرز تهیه آن چندان سخت نیست. شما می توانید این نان خوشمزه کوچک را همراه یک صبحانه سنتی و یا همراه چای به عنوان یک عصرانه سبک میل کنید و از طعم و عطر فوق العاده آن در کنار عزیزانتان، لذت ببرید. در ادامه، مواد لازم و طرز تهیه پیشمه با ماست، آمده است.
مواد لازم برای تهیه پیشمه
دقت داشته باشید که در برخی رسپی های این شیرینی، برای عطر بیشتر، از میزانی گلاب یا رنده پوست پرتقال هم استفاده می گردد. اما موادی که در جدول زیر می بینید، اصلی ترین ترکیب و دستور تهیه پیشمه است. ضمن اینکه به جای روغن جامد می توانید از میزانی کره هم بهره ببرید.
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد | حدود 10 پیمانه |
تخم مرغ | 3 عدد |
شیر | 1.5 پیمانه |
ماست | 1.5 پیمانه |
شکر | 3 پیمانه |
بیکینگ پودر | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
وانیل | 4/1 قاشق غذاخوری |
روغن جامد | 2 قاشق غذاخوری |
مراحل طرز تهیه پیشمه
میزان مواد بالا برای 4 نفر مناسب است و به عنوان مثال اگر خواستید طرز تهیه پیشمه برای دو نفر را امتحان کنید، میزان مواد را نصف کنید. جالب است بدانید که ترکمن ها، تمام مراحل هم زدن مواد در این دستور را با دست انجام داده و از همزن استفاده نمی نمایند.
در ادامه، مراحل کار آمده است:
- مرحله اول: روغن جامد و شکر را در ظرفی مناسب با هم ترکیب نموده و با همزن برقی، کاملا مخلوط کنید.
- مرحله دوم: تخم مرغ ها را در ظرف بشکنید و به هم زدن ادامه دهید و پس از آن، به ترتیب، ماست و شیر را اضافه کنید.
- مرحله سوم: در ادامه طرز تهیه پیشمه با ماست، بیکینگ پودر را داخل آرد بریزید و مخلوط حاصل را 3 بار الک کنید.
نکته: شما می توانید در این رسپی، مانند آنچه در مقاله جامع طرز تهیه یاغلی چورک آمده است، میزانی خمیر مایه هم به ترکیب آرد اضافه کنید. در این صورت طرز تهیه پیشمه با خمیر مایه، مطابق همین مراحل خواهد بود و فقط کافیست در مرحله سوم، در کنار بیکینگ پودر، 1 قاشق خمیر مایه را هم در آرد بریزید.
- مرحله چهارم: حالا مخلوط آرد را روی بقیه مواد الک کنید و از اینجا به بعد، همزن را کنار گذاشته و با لیسک یا قاشق به آرامی هم بزنید.
- مرحله پنجم: کم کم خمیر سفت می گردد. بنابراین باید قاشق را هم کنار بگذارید و با دست ورز دهید. اضافه کردن آرد را تا جایی ادامه دهید که خمیر موقع ورز دادن، به دست نچسبد.
نکته: یک نکته مهم در اینجا این است که خمیر را بیش از میزان سفت نکنید، چون در این صورت بافت شیرینی شما هم سفت خواهد شد.
- مرحله ششم: تا اینجای کار، تهیه خمیر پیشمه به سرانجام رسیده، اما باید به آن استراحت دهید تا به اصطلاح ور بیاید. برای این کار، آن را در کاسه ای جادار قرار داده، رویش را با سلفون بپوشانید و برای 2 تا 3 ساعت در جایی گرم قرار دهید.
- مرحله هفتم: پس از گذشت زمان کافی، در تابه ای مناسب میزانی روغن بریزید و اجازه دهید روی حرارت، کاملا داغ گردد.
- مرحله هشتم: در فاصله آماده شدن روغن، از خمیر گلوله هایی به میزان یک گردو جدا کنید و با استفاده از وردنه آن را به قطر نیم سانت باز کنید.
- مرحله نهم: خمیر پهن شده را با قالب های دلخواه، قالب بزنید و در روغن سرخ کنید. البته برای طرز تهیه پیشمه توپی هم می توانید گلوله هایی کوچک از خمیر برداشته و به همان شکل توپی در روغن سرخ کنید.
نکته: حرارت باید ملایم باشد و رنگ شیرینی ها به سمت قهوه ای کمرنگ تغییر کند.
- مرحله دهم: در نهایت، شیرینی های پیشمه را روی حوله روغن گیر یا داخل یک آبکش توری قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته گردد.
خب، به همین شیرینی و راحتی، پیشمه خوشمزه شما آماده شده است و می توانید آن را در ظرفی مناسب چیده و رویش را با میزانی پودر قند و خلال پسته تزئین کنید. پیشمه از لحاظ میزان شیرینی بودن، طعمی میان نان های خانگی و شیرینی های خانگی دارد، بنابراین به عنوان یک صبحانه ایرانی هم می توانید روی آن حساب کنید. در ضمن مدت نگهداری آن، حدود یک هفته در ظرف در بسته داخل یخچال است.
طرز تهیه پیشمه بدون ماست
در برخی دستورهای تهیه پیشمه، تنها از شیر استفاده می گردد. در این صورت، روند کار مشابه دستور بالا خواهد بود، اما در نظر داشته باشید که جایگزین کردن نیمی از شیر با ماست، لطافت خمیر پیشمه را بیشتر خواهد نمود.
طرز تهی پیشمه با آب
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که آیا طرز تهیه پیشمه با آب هم ممکن است؟ در جواب باید بگوییم که معمولا در بیشتر رسپی های نان ها و شیرینی های خانگی، می توان آب را جایگزین شیر کرد، اما تقریبا در هیچ کدام از دستورهای سنتی پخت این شیرینی، خبری از آب نیست و حتی گاهی به جای شیر هم کلا از ماست استفاده می گردد تا بافت خمیری تردتری داشته باشیم. در مجموع، اگر شیر در اختیار نداشتید، می توانید ماست را با کمی آب رقیق کنید، اما بهتر است همان شیر و ماست را در اولویت قرار دهید.
در سرانجام این مطلب، اگر به دستور غذاهای محلی علاقمندید و دنبال رسپی غذاهای نسبتا سبک و آسان می گشت، مقاله جامع طرز تهیه پاکورا بوشهری را هم حتما ببینید که در ظاهر، شباهت زیادی به پیشمه دارد اما طعم و مزه کاملا متفاوتی را تجربه خواهید کرد.
پیشمه، از ترکمن صحرا تا همه جا با شما است…
آیا این رسپی برای شما جالب بود؟ اگر اینطور است و وقت کافی برای تهیه آن در منزل را ندارید، سری به سایت وبلاگ وردپرس بزنید. کافه ها و رستوران های زیادی هستند که به وسیله سفارش آنلاین از کافه ، سفارش آنلاین شما را درب منزلتان تحویل می دهند تا بتوانید طعم یک شیرینی بسیار خوشمزه سنتی را تجربه کنید.
منبع: اسنپ فود