جنگل های مازندران
به گزارش وبلاگ وردپرس، مساحت جنگل های مازندران حدود 000/454/1 هکتار برآورد شده است. این جنگل ها از درختان پهن برگ تشکیل یافته و از سایر جنگل های ایران متمایز است. عواملی چون دریای مازندران (خزر) و کوهستان البرز سبب شده اند که در دامنه شمالی این رشته کوه ها پوشش گیاهی انبوهی پدید آید، به طوری که در برخی از نواحی دست انسان

جنگل های مازندران
مساحت جنگل های مازندران حدود 000/454/1 هکتار برآورد شده است. این جنگل ها از درختان پهن برگ تشکیل یافته و از سایر جنگل های ایران متمایز است. عواملی چون دریای مازندران (خزر) و کوهستان البرز سبب شده اند که در دامنه شمالی این رشته کوه ها پوشش گیاهی انبوهی پدید آید، به طوری که در بعضی از نواحی دست انسان تا به امروز بدان نرسیده است. این پوشش گیاهی در آب و هوای استان مازندران نقش بسیار مهمی دارند. در ارتفاعات بیش از 2500 متر از سطح دریا به دلیل سرمای زیاد جنگل وجود ندارد. جنگل های مرطوب دامنه ای شمالی البرز در مشرق به جنگل های مینودشت و گلستان متصل می شود.
در جنگل های این استان انواع درختان جنگلی یافت می شود که اهم آن عبارتند از:
*بلند مازو و ممرز (در ارتفاعات میان بند)
*آزاد (در ارتفاعات میانه)
*انجیلی (در ارتفاعات خیلی کم)
*توسکا (در دره های مرطوب و کناره های جویبارها)
*شمشاد که درختان آن همواره سبزند (در میان بند)
*افرا، نم دار، نارون (ملج، اوجا)، زبان گنجشک (ون)، شاه بلوط و راش.
سرخدار (Taxus baccata)
این گونه را می توان میراث زنده و شاهکار جنگل های طبیعی شمال دانست . از نظر تنوع زیستی و حفظ ذخائر ژنتیکی و بوم شناسی یکی از گونه های منحصر به فرد و مهم منطقه هیرکانی و به جای مانده از دوران سوم زمین شناسی است . تصویر : سواد کوه 1379- سرخدار به طول بیش از 30 متر و عمری بیش از 500 سال (برگرفته از کتاب جنگل های باستانی شمال ، کانون دیده بانان زمین ، نسرین دخت خطیبی)مطالعات فسیل شناسی قدمت درختان سرخدار را بالغ بر 190 میلیون سال می دانند. . گفته می شو د انسان های ماقبل تاریخ آن را می شناخته اند . و از برگ آن نوعی ماده سمی تهیه و برای آلوده کردن نیزه هایشان استفاده می کردند . تصور می شود لغت Taxin به معنی زهر آلود به این موضوع برمی شود. . سرخدار درختی است سوزنی برگ ، سایه پسند دارای پوست فلس دار . چوب درون آن به رنگ قرمز شاه بلوطی و برگ های آن دائمی و همواره سبز است که در قسمت پایینی درخشان و براق است و احتیاج به خاک مرطوب دارد . بلندی درخت به 9 تا 30 متر و قطر آن به 3 متر می رسد . رشد آن بسیار کند و رویش ارتفاعی آن سالانه 10 سانتیمتر است . بذر سرخدار به وسیله پرندگان از جمله قرقاول پخش می شود . سنجاب ها نیز به انتشار بذر سرخدار یاری می نمایند . (میوه نوع ماده آن به رنگ قرمز و نوع نر آن برنگ زرد که هر دو غیر سمی است) .
امروزه در فرانسه کمپانی وجود دارد که نهالستان های بزرگی از این گونه احداث نموده این کمپانی وابسته به یک کمپانی داروسازی است که در فراوری ماده تاکسون دخالت دارد (ماده تاکسون این درخت در درمان بعضی سرطان ها کاربرد دارد .) سه کمپانی بزرگ دیگر در آمریکا تنها به کاشت نهال سرخدار اشتغال دارند . در هر کمپانی میلیون ها نهال فراوری می شود . این گونه در جنگل های شمال از ارتفاعات افرا تخته گرگان - پونه آرام گرگان ، جنگل های نهار خوران تا جنگل های سواد کوه و در دره ها و پرتگاه های گیلان ، مازندران و گرگان همراه با سایر گونه های جنگلی یافت می شود . دکتر جزیره ای در سال 1965 جامعه Fageto-Taxetum - سرخدار ، همراه با راش ، توسکا ، افراشیردار ، ممرز ، ملج و جل - را در جنگل های مازندران مطالعه کرد . جامعه دیگری به نام Evonymo Taxetum (آل اسبی و سرخدار) به وسیله دکتر مصدق در سال 1977 با گونه های بلوط ، بلند مازو ، افرا ، جل ، نمدار ، خاس ، تمشک ، ممرز در جنگل های افرا تخته معرفی شده است . نام های محلی آن در مازندارن و گرگان سرخدار ، سرخه دار و سخدار است . در علی آباد کتول سوختال در رودسر و آستارا سیردار نامیده می شود .
تصویر : سرخدار همراه با شیردار ارسال مقاله به وسیله کاربر محترم سایت : mobe205منبع: راسخون